Op vakantie met een baby / dreumes

De aanleiding van deze blog is dat ik heel veel vragen via DM’s krijg op Instagram hoe wij dat toch altijd doen met Mila als we op reis gaan of een weekend weg. Dus het leek me leuk om daar een korte blog aan te wijden met een aantal tips!

De vragen die ik voornamelijk kreeg;

  • Hoe bereiden jullie haar voor op een lange reis?
  • Wat zit er in de handbagage voor haar?
  • Het wachten op de luchthaven, is dat niet vervelend?
  • Blijft ze rustig zitten in het vliegtuig!
  • Had ze veel last van haar oortjes en wat doe je daar tegen?
  • Welk soort hotels boeken jullie?
  • Waar slaapt Mila, bij jullie of in een campingbedje?
  • Hoe doen jullie dat met eten? Nemen jullie haar altijd mee naar een restaurant?

Dit zijn de vragen die we het meeste kregen. Voor de duidelijkheid, deze blog is uit persoonlijke ervaring, ieder kind is anders en kan anders reageren op een andere plek of omgeving. Doe waarbij jij je als ouder goed bij voelt en ga op je eigen instinct af.

Mila is nu 21 maanden, en we zijn net terug van een vliegvakantie naar Mallorca. Hier zal ik zo meer over vertellen. Even terug naar toen ze nog kleiner was. Mijn man en ik hebben altijd veel gereisd toen we nog maar met z’n 2en waren. Dit is ook echt iets dat we wilden blijven doen, ook wanneer er een kindje bij zou komen. Lange vakanties, korte vakanties, weekendjes weg, zowel met het gezin als met onze vriendengroep, dat moest gewoon blijven doorgaan met een kindje.

Mila is geboren op 31-08-2016. Dat najaar was er eigenlijk nog een vrienden weekend gepland. Hoe ga je dat doen? We bedachten ons dat het met een kleintje misschien wel handig was om een huis te huren en daar met z’n allen heen te gaan. Zo gezegd, zo gedaan! Met de auto een lang weekend weg , oud en nieuw vieren , in een huis met je vrienden. Iedereen was er oké mee dat Mila mee ging, ze heeft zich super lief gedragen en ze was enkel pas 4 maanden oud.

Ook zijn we regelmatig weekendjes zelf weggeweest binnen Nederland en België. Om maar even wat op te noemen, Amersfoort, Groningen en ons laatste weekend weg Hasselt!

Mila slaapt vanaf ze 2 weken oud is al op haar eigen kamertje, ik gaf geen borstvoeding dus dat ging al prima zo vroeg. Met het boeken van hotels letten wij er ook extra op dat Mila haar eigen plekje heeft met slapen. En waar wij als ouders bijv. ‘s avonds ongestoord nog wat kunnen drinken of tv kunnen kijken. Bekijk hier bijv. de blog van het hotel in Groningen. Mila sliep boven en wij beneden.

Een langere vakantie was onze auto vakantie vorig jaar in Italië. 2 weken een huisje aan het Gardameer, niet slecht toch? Omdat Mila toen net 9 maanden was, wilde we toch wel het een en ander meenemen. De wandelwagen, een kinderstoel, campingbedje, klein zwembadje, eten dat ik thuis had voorbereid voor Mila, pot Nutrilon en natuurlijk onze eigen spullen. Omdat we echt 2 weken wilde gaan, was dit niet te doen aan bagage met het vliegtuig. Dus dat was de reden van de autovakantie. Mila vond het allemaal prima, ook de lange rit van bijna 16 uur maakte haar niets uit. De enige die daar moeite mee had was ik.

En nu zijn we dus net terug van Mallorca ( met het vliegtuig ) Mila is inmiddels al bijna 2 jaar (21 maanden), ze eet gewoon mee van tafel, loopt, rent en luistert goed. Factoren die reizen met een dreumes steeds makkelijker maken!

De kinderwagen laten we nu dus thuis! En het eten ook! Mila lust gelukkig ook nog altijd alles, dus dat is al makkelijk.

Het inpakken van de bagage voor haar. Aan een handbagage koffer hebben we genoeg. Wat setjes kleren ( check of er op je bestemming een wasmachine aanwezig is, dan kun je de reserve setjes al thuis laten ) zwemkleding, een paar speeltjes, pampers voor de eerste dag en haar toilettas. Meer neem ik voor haar niet meer mee. Pampers koop ik op vakantie wel, scheelt zoveel in bagage en gewicht, net als billendoekjes. Ook in je vakantie land worden baby’s geboren, dus je krijgt het er allemaal!

 

Op het vliegveld

Laat je kind vliegtuigen spotten, maak er een spel van, een relaxte boarding gegarandeerd. En op de luchthaven zelf, denk praktisch, en denk spelenderwijs. Mijn koffer is een kinderwagen, dat scheelt ergernis wanneer Mila te langzaam loopt of overal wil kijken.

In het vliegtuig

Kids tot 2 jaar reizen bij de ouders op schoot. Wij hebben nu gevlogen met Ryanair. Boek een ticket met prioriteit, je kunt je eigen stoelen kiezen, en je mag 4 stuks handbagage meenemen in de cabine! Heel handig voor die luiertas! Tip; boek op de eerste rij, daar heb je meer beenruimte. Met prioriteit mag je ook als eerste instappen, dat scheelt een hoop ellende. Voor een klein kindje is het vaker fijner een rustige ruimte binnen te komen dan een bomvolle ruimte. Dat erna allemaal mensen het vliegtuig instappen hebben ze nauwelijks meer in de gaten als ze inmiddels aan de omgeving in het vliegtuig gewend zijn. Ook mag je als je een ticket hebt geboekt met prioriteit, per persoon 2 stuks handbagage in het ruim meenemen.  Heb je dat niet geboekt moet 1 stuk handbagage mee in het ruim! Check de nieuwe regels per 1 jan 2018 hier.

Wat neem ik mee voor Mila in de handbagage

Ik vond vroeger niets zo vervelend dat de kinderen van een anders die continue aan mijn stoel hingen in het vliegtuig! “Hallo…ik heb ook vakantie! “

Dus ik heb graag dat Mila bij ons in de buurt speelt, of voor zo’n korte vlucht netjes blijft zitten i.p.v. het vliegtuig door te rennen. Ik neem wat te spelen voor haar mee, een leesboekje en op mijn Ipad die ik toch meeneem voor werk, heb ik een aantal Bumba filmpjes gezet. Daarnaast zorg ik voor wat lekkers te drinken voor haar, in dit geval een beker melk, een appel in stukjes en een doosje rozijntjes, voordat dat al op is zit mijn halve vlucht erop. Wees niet te streng, maak het jezelf en je kindje comfortabel in het vliegtuig. Ik merk dat het door onze relaxte instelling het voor Mila hetzelfde is als een treinreis of met de bus onderweg zijn is.

Wat wij doen aan de druk op de oortjes

Ze krijgt wat te drinken, waardoor de slikt. Of de krentjes waar ze op moet kauwen. Verder gewoon met haar praten en spelen voor afleiding. Overigens heeft Mila er geen last van gehad!

Ons verblijf

Op Mallorca hadden we een eigen huis met eigen zwembad. Wij vinden dit zelf relaxter dan met Mila in een hotel met een groot zwembad waar alle ligbedden om 08.00 uur al gereserveerd zijn met handdoeken en waar je ‘s middags niet eens rustig met haar kunt zwemmen.

Toch gaan we dit ook wel proberen in Januari, maar dan is ze al bijna 2,5 jaar en kan ze zich ook al beter weren tegen al die drukte ( plus dan is het natuurlijk niet echt seizoen, dus sowieso al rustiger ).

 

Om op de laatste vraag terug te komen, hoe doen wij het tegenwoordig met eten?

We kunnen natuurlijk in het huis zelf wat maken. Maar Mila heeft ouders die als ze vakantie hebben ook echt vakantie willen vieren. Dus wij gaan lekker uiteten. Vaak hebben ze in restaurant, kinderkaarten, en anders bestel ik voor haar een voorgerecht en pikt ze van onze borden mee.

Mocht je nog vragen hebben over reizen met een baby/dreumes. Stel ze gerust. Het is toch vaak fijn om de ervaringen van andere mamma’s te horen!

 

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.