Wat is een paneelradiator?

De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van paneelradiatoren. Een paneelradiator bestaat uit minimaal 1 paneel en 1 convector. Het paneel is het gedeelte waar het warme water doorheen stroomt, door het warme water warmt het paneel op en geeft het stralingswarmte. De convector, is het geribbelde gedeelte achter het paneel, deze wordt ook opgewarmd door het paneel, de convector geeft convectiewarmte af aan de lucht die voorbij de convector gaat.

Een paneelradiator kan dus uit 1 of meerdere panelen bestaan. De oudere paneelradiatoren van vroeger hebben vaak wel 3 of 4 panelen. Hoe meer panelen hoe meer vermogen en dus meer warmte.
Bekijk voor het aanschaffen van een paneelradiator de inhoud van de ruimte. Daarop bepaal je wel vermogen je paneelradiator moet behalen om de ruimte goed te kunnen verwarmen.

Een paneelradiator is verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. In de meeste huizen vindt je de klassieke paneelradiator terug, deze heeft van die geribbelde panelen. De modernere variant is strak. Beide hebben ze gewoon dezelfde functie.

Nog een tip, wanneer je van plan bent een paneelradiator te vervangen of een nieuwe te plaatsen let dan goed op de aansluitingen. Waar zitten deze? Of op welke hoogte wil je de aansluitingen hebt zitten, check dan of dit kan met de afmeting van de paneelradiator die je hebt uitgezocht.
Aansluitingen kunnen zowel aan de boven als onderzijde en zijkant zitten van je paneelradiatoren.

Ook zijn er accessoires verkrijgbaar voor je paneelradiator. Een zo’n accessoire is zelfs uitgevonden in Nederland. Dat is de radiator ventilator. Er zijn radiator ventilatoren voor op de radiator en convector. Door de ventilators wordt er meer warme lucht uit je paneelradiator gehaald. Daardoor voelt het al gauw lekker warm aan. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. Ook zet je waarschijnlijk de temperatuur minder hoog omdat je eerder het behaaglijke warme gevoel hebt in je woning. Meteen een mooie duurzame investering voor de toekomst.

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.