Waarom kiezen voor LED verlichting en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Graag vertellen we je in deze blog meer over LED verlichting. Waarom wij bijvoorbeeld in een lichtplan LED verlichting adviseren en de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Misschien heb je zelf wel al LED verlichting in huis, hoogstwaarschijnlijk heb je dit gedaan uit duurzaam oogpunt en energiebesparing. Maar wist je dat er bij een goed lichtplan meer komt kijken dan alleen maar je gloeilampen bijvoorbeeld te vervangen voor LED verlichting.

De kleurweergave of CRI

De kleurweergave of CRI (dat staat voor; Color Rendering Index)  van je LED verlichting is een van de belangrijkste aspecten in een goed lichtplan. De kleurweergave of CRI geeft aan hoe echt de kleur van een object wordt weergegeven waar een lichtbron op schijnt. Denk eens aan dat je de perfecte hoekbank gevonden hebt in een winkel, bijvoorbeeld aan een hele warm oker/goud gele kleur. Het perfecte plaatje voor in je woonkamer, je besluit de bank te bestellen, eenmaal de bank, na weken wachten thuis geleverd denk je, dit is een andere kleur dan de bank die ik in de winkel bestel heb. Hoewel het toch echt dezelfde bank en kleur is die je in de winkel gezien hebt. Dit alles heeft te maken met de kleur echtheid van de verlichting.  CRI drukken we uit in een percentage van 0 tot 100 om de kleur echtheid aan te kunnen tonen. 100% staat natuurlijk voor uitstekende kleurweergave, 80 % bijvoorbeeld voor een goede kleurweergave,  70 % matige kleurweergave en eigenlijk alles beneden de 60% vinden we toch al een slechte kleurweergave.

Dat kan dus betekenen dat de verlichting in de winkel waar jij je nieuwe bank kocht een CRI waarde van 90%-100% had waardoor de kleurechtheid heel duidelijke was.  Je verlichting thuis heeft misschien een CRI waarde van 65%, waardoor de kleur van je nieuwe bank totaal anders overkomt thuis. Hier beneden zie je 2 voorbeelden. 

Toen LED verlichting voor het eerst op de markt kwam was de kleurweergave nog niet zo goed. Deze hadden een erg lage CRI waarde variërend tussen de 60% en de 69%. Gelukkig zijn ze tegenwoordig veel verder met de ontwikkeling van LED verlichting. Het gros van de LED lampen heeft een kleurweergave van 80% tot 89%. Deze CRI waarde is perfect voor gebruik in huis en op kantoor. Maar het is nu zelfs mogelijk om LED lampen te verkrijgen met een kleurweergave tussen de 90% en de 100%. Zo ben je ook met LED verlichting verzekerd van de beste kleurweergave.

Kleurtemperatuur

Heb je LED lampen gevonden met de juiste kleurweergave voor in je interieur, dan is het ook nog belangrijk om te kijken naar de kleurtemperatuur.  In je slaapkamer wil je bijvoorbeeld liever een warmere kleur wit  in je verlichting, terwijl je op je thuiswerk plek het liefst daglicht verlichting hebt.  Gelukkig heb je in LED verlichting tegenwoordig hier ook de keuze in, net als vroeger bij de gloeilampen.

Kleurtemperatuur is net zo belangrijk als de kleurweergave, de kleur temperatuur roept namelijk een bepaald gevoel op in een ruimte. Kleurtemperatuur wordt altijd uitgedrukt in Kelvin ( K ) , in het schema hierbeneden wordt duidelijk de kleurtemperatuur weer gegeven uitgedrukt in Kelvin.

Welke lichtbronnen zijn er verkrijgbaar in LED? 

Tegenwoordig krijg je iedere lichtbron wel in een LED variant. Van spots , stiftlampen, filament, globe of kaarsvormige lichtbronnen, zelfs met gloeidraad, smart verlichting, dimbare verlichting, tot led strip verlichting.

Eigenlijk is er geen reden meer om niet over te gaan op LED verlichting, naast dat er een geruime keuze is, is het ook nog eens duurzame ( levenslang ), verbruik je minder energie en is dat natuurlijk weer beter voor ons milieu. Win win dus, tijd voor jou om over te stappen!

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.