Tijd voor een nieuw vloerkleed

Het vloerkleed dat wij nu in onze eigen woonkamer hebben liggen, komt nog uit ons oude huis. Daar lag het kleed in de achterkamer waar Mila haar speelhoek had. Het kleed mocht mee verhuizen naar ons nieuwe huis en kwam daar bij de zithoek te liggen. Het is een wollen vloerkleed, zonder antislip aan de onderzijde. Ideaal voor op onze nieuwe marmoleum vloer met vloerverwarming.  Een marmoleum vloer is gemaakt van natuurlijke materialen en daardoor ontzettend duurzaam, daar wil je ook graag een vloerkleed op hebben liggen dat duurzaam is en bovenal ook veilig voor je vloer.

Een vloerkleed met een anti-sliplaag of een kunstof onderzijde zorgt in combinatie met vloerverwarming voor wrijving. De tegen polen kunnen voor een blijvende verkleuring zorgen op je marmoleum vloer. Daarom is het voor ons noodzaak om te kiezen voor een vloerkleed van een natuurlijk materiaal.

Wollen vloerkleden

Een van de meest gekozen natuurlijke vloerkleden, is een wollen vloerkleed . Wol is een natuurlijk materiaal dat zowel in de zomer als winter zeer geschikt is. Tussen het garen blijf lucht stilstaan en stilstaande lucht vormt een natuurlijke barrière waar warmere of koudere lucht niet doorheen wil. Zo houdt het vloerkleed ’s winters de warme lucht vast en voelt het tapijt lekker warm aan. In de zomer werkt het precies andersom en houdt het de koele lucht vast van de vloer waardoor het kleed verkoelend werkt. Hierdoor is een vloerkleed van wol zeer geschikt voor een vloer met vloerverwarming, omdat het de temperatuur van de ondergrond overneemt.

Maar dit is niet de enige eigenschap van wol. Wol is van nature een ontzettend sterk materiaal, liggend behoudt het zijn vorm het best en zal het een veel langere levensduur hebben dan een vloerkleed van een syntetisch materiaal. Verder is wol antistatisch, je zult dus nooit bij het opstaan van je stoel of bank een schok krijgen. Wol is duurzaam, het komt meestal van schapen, na het scheren groeit het vanzelf weer aan, puur natuur en geen milieu onvriendelijke productie. Tot slot, voor mij als ouder van een peuter en baasje van een lieve kat de beste eigenschap om voor wol te kiezen. Wol heeft de eigenschap dat het zelfreinigend is. Door de wrijving in het garen gaan nare plekjes er vanzelf weer uit.

Een duidelijk verhaal lijkt me, waarom wij voor een wollen vloerkleed kiezen. Echter hangt daar meestal wel een prijskaartje aan omdat het kleed een lange levensduur telt. Nu er nog samen met mijn man uitkomen welke kleur, afmeting en motief we gaan kiezen.

Welke vloerkleden hebben jullie in huis? En waar heb je opgelet bij het uitzoeken en kopen van je vloerkleed? Laat het gerust even weten in de comments hierbeneden!

Suus

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.