Een rondje op Strijp-S Eindhoven

Strijp-S. Eén van mijn favoriete plekken en zeker een MUST-GO. Vroeger de grote Philips industriewijk, nu het nieuwe creatieve en bruisende hart van Eindhoven. Strijp-S kent vele feitjes, zo was de industriewijk volledig zelfvoorzienend in die tijd. Er was een kartonfabriek, een gasfabriek een Natuurkundig Labratorium, een machinekamer en het ketelhuis. Ideaal! Zo zijn er nu dus genoeg plaatsen om iets moois te creëren. Strijp heeft het allemaal. Van bierwinkeltjes tot ambachtelijke bakkers. Van hippe cafeetjes tot goede restaurants. Ook om te shoppen is Strijp-S een fijne plek. Doen jullie mee met een rondje Strijp-S?

We starten trouwens op een gratis parkeerplaats. Aan de Groenewoudseweg is een kleine parkeerplaats. Met een beetje geluk is daar (klop klop) altijd een plekje vrij. Geen zin om zelf te rijden? Station Strijp-S zet je op een ideale startplek voor een rondje Strijp-S.

Vanaf de Beukenlaan loop je tegen het Klokgebouw aan. Daar bevindt zich onder andere Pop-Ei. Pop-Ei is dé plek voor (jong)talent. Er zijn oefenruimtes, je kunt er je nieuwe hit opnemen en.. let op.. zelfs optreden! Singer-songwriters, bands en festivals. Pop-Ei is van vele muzikale feestjes thuis. Een geweldige kans voor starters en een bekend café voor de ‘gevordenen’ dus!

 

Door de Philitelaan over te steken loop je zo Gusj-market binnen. Een unieke woonwinkel met grote en kleine vintage meubelen, stoere must-haves en unieke stukken. Hier kun je je helemaal laten verdwalen. Bij binnenkomst staat een oude citroën op je te wachten, dus mannen? Ook voor jullie is er genoeg te zien.

Tip! Gusj-market heeft een ingang naar de Pastryclub . Pastryclub is gevestigd in de oude machinekamer van Philips. Zeker een kijkje waard. De muren, de leidingen, de vloer.. In deze ‘kelder’ vind je alle authentieke details van de industriewijk en, even belangrijk, heerlijke chocolade-creaties. De Pastryclub is zaak van twee heren die, naar eigen zeggen, alleen de beste ingrediënten gebruiken! Neem wat lekkers mee, want ik neem je mee naar een heerlijke plek.. ééntje om eventjes te staren.

 

Met die heerlijke doos chocolade loop je tegen het BMX-park en Area51 aan. BMX? Ja BMX. Of ik kan skaten? Nee. Maar al die (kleine) stoere kinderen.. die moet je zien! Via de oost-kant van het gebouw kun je bij Area51 naar binnen. Via een oude trap loop je naar boven. Het is er donker, maar via de kantine (ik noem dit de kantine, omdat er vaak vaders en moeders wachten op hun kinderen) kom je op het ‘balkon’. Een heerlijke plek om van die chocolaatjes te genieten toch? In het BMX-park is altijd beweging! Jonge kinderen tijdens een eerste les en zeer ervaren skaters die er de vetste trucs oefenen. Leuke tip voor ouders: ze organiseren ook kinderfeestjes! Via diezelfde trap loop je trouwens terug het Ketelplein op. Op het Ketelplein worden geregeld foodfestivals georganiseerd. Op de site van Strijp-S vind je de agenda hiervan.

 

Loop naar links en start een rondje Leidingstraat/Torrenallee. De oude, lange fabrieken zitten vol leuke tentjes. Een paar ervan bezoeken we samen.

De zitfabriek! Dé winkel om je favo-bank te scoren. De naam zegt het al. Stoelen, banken, barkrukken, maar ook tafels en lampen in alle soorten en maten. ‘Echte designfans zitten goed bij de Zitfabriek’ zeggen ze. Dat klopt wel hoor! De Zitfabriek loopt over in een kledingzaak en eindigt in een grote open ruimte vol ‘standjes’. Winkelcentrum de Urban Shopper heeft 20 kleine ‘winkeltjes’. Zo kun je er je eigen old-school-fiets samenstellen, laat je je kleding vermaken bij ReCreare, shop je een bijzonder cadeautje bij mijn favoriet Daily Poetry en vind je een lekker muziekje bij Velvet Music. Kortom.. hier vermaak je je wel eventjes hoor!

 

Loop er via de Leidingstraat weer uit, zodat je via Intelligentia ICE bij ‘Onder de Leidinstraat’ kunt lunchen. De naam past perfect bij het gebouw. Het gebouw heeft alle leidingen van die tijd nog. Hier shop je in de mini-bio-supermercado leuke cadeautjes, (h)eerlijke producten van pindakaas tot biologisch chocola en tap je verse sapjes. Een goede plek om te lunchen. Fijn, want alles is hier vers en huisgemaakt. Mijn favoriete lunch? De SALADE – POMPOEN & PASTINAAK. Al stel je ook heel makkelijk je eigen salade samen.

 

Maak zelf je rondje af en loop zeker binnen bij Vershal Veem, STORIES en WYNWOOD. Na een middagje borrelen moet je zeker een hapje doen bij Restaurant Radio Royaal op de weg terug naar het station of de parkeerplaats. Een unieke locatie, want hier eet je in het voormalige energiehuis van Philips. Alles is daar nog zoals het was! De tegels aan de muur, de vloer en alle machines zijn nog in de oude staat.

Ik vind Strijp-S te gek! Wanneer ga jij dit bruisende hart ontdekken?

 

Liefs,
Heleen
Avatar

Heleen

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.