Potchrysant – Woonplant van de maand juni

De zomer is begonnen hoor! Spullen naar buiten en alles gezellig maken. Met een bos bloemen op tafel creëer je dat gezellige binnen-gevoel ook buiten. De chrysant kennen we vooral als snijbloem, maar deze maand is het de woonplant van de maand juni. De potchrysant is er in alle soorten en maten. Het is een makkelijke plant die ook tijdens de warme zomertemperaturen prima kan blijven staan.

Weetjes

  • In de natuur bloeit de chrysant in de nazomer en in de herfst. Bloemkwekers bootsen deze korte dagen na in de kas. Op deze manier kunnen wij al eerder van de chrysant genieten. Ideaal;
  • De potchrysant kan door zijn sterke bouw zowel binnen als buiten staan. Je neemt ‘m dus zo mee;
  • In de 15eeeuw voor Christus werden chrysanten al geteeld. In China werden ze gezien als plant met bijzondere krachten;
  • In die tijd kregen alleen edelen toestemming om de chrysant te poten. Een bijzondere plant dus;
  • De meeste chrysanten die wij vandaag de dag zien, zijn afkomstig van Indonesië.

 

Een (pot)chrysant kopen?

Als je een chrysant koopt moet je letten op de opbouw van de plant. Als er al iets kleur te zien is in de knoppen, is de kans het grootst om helemaal open te bloeien. Wanneer de bloemen uitgebloeid lijken of al geel, zijn ze over hun hoogtepunt heen en kun je ze beter laten staan.

Er zijn veel soorten potchrysanten en ook de kleurkeuze is enorm. Er zijn potchrysanten met meerdere bloemen per steel en met één bloem per steel. Ook zijn er, de zogeheten, pluischrysanten of deco-chrysanten. De bloemvormen worden genoemd als enkel, lepel, anemoon, spider, decoratief of als pompon. Je kunt dus prima meerdere soorten potchrysanten combineren om zo een mooi kunstwerk op tafel te krijgen.

 

 

 

Verzorgingstips

Hier enkele tips om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je plant! Zet de potchrysant allereerst op een lichte plek. De potchrysant heeft voldoende water nodig, bij een droge kluit gaat de plant hangen. Geef hem daarom als extraatje elke twee weken wat plantenvoeding. De uitgebloeide bloemen knip je zo snel mogelijk weg. Zo blijft de plant stralen en hebben de nieuwe knoppen ruimte om uit te bloeien. Wanneer je dit voldoende doet, zul je zien dat je plant altijd in bloei blijft staan. Heb je je potchrysant binnen staan, neem deze dan geregeld mee naar buiten. Frisse lucht is goed voor deze plant en de warmte kan hij goed hebben.

Dus wil jij je tuin nog meer zomerklaar maken? Zet een potchrysant op je tafel! En wil je helemaal mee doen met de trends? Klimfruit is de tuinplant van de maand juni. Heerlijk toch? Een verse appel eten op je gezellige terras?

Ik heb de potchrysant al op onze tuintafel staan. Jij ook?

 

Liefs,
Heleen

 

Bron foto’s : mooiwatplantendoen.nl

 

No Comments

Post a Comment