Plexiglas in je interieur

Wist jij dat plexiglas tot wel 25 keer sterker is dan glas? En daarom uitermate geschikt is om in je interieur te verwerken in plaats van glas. In deze blog ga ik je de voor- en natuurlijk nadelen vertellen van het gebruik van plexiglas in je interieur. Wanneer ik in deze tijd het woord plexiglas noem, wordt er al snel gerefereerd aan een corona-, spat- of kuchscherm.  Maar niets is minder waar want plexiglas wordt voor heel veel andere dingen gebruikt.

Maar wat is plexiglas nu precies?

Plexiglas ook wel acrylglas of perspex genoemd, is een stevige en duurzame vorm van kunststof, maar met veel dezelfde eigenschappen als glas. Plexiglas is zoals ik hierboven mijn verhaal begon veel sterker dan glas, minder kwetsbaar, en een stuk lichter dan echt glas. Het woord glas in plexiglas wordt gebruikt omdat plexiglas net zo transparant is als echt glas, en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van wel 92 %. Uitermate geschikt dus om bijvoorbeeld als een raam te gebruiken, bijvoorbeeld in een schuur of tuinhuis.

Dit is een kleine opsomming van de voordelen ten opzichte van echt glas. Natuurlijk willen jullie ook de nadelen weten van het gebruik van plexiglas. Ik kan er eigenlijk maar een op noemen en dat is dat plexiglas brandbaar is. Pas dus op met het gebruik van plexiglas in brandgevaarlijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld de keuken ( als je op gas kookt ) in de buurt van een openhaard of in een werkplaats waar je machines gebruikt waar vonken vanaf kunnen spatten.

Hoe en waar pas ik dan plexiglas toe in mijn interieur in plaats van glas?  

Nou dat is op meer plekken toe te passen dan dat je wellicht in eerste instantie denkt. Denk bijvoorbeeld aan een roomdivider tussen een speelhoek en de woonkamer, plexiglas heeft dezelfde looks als glas, maar is veel sterker en kan heel goed tegen een stootje.  Bij de trend van nu zien we veel roomdividers in de staal look met glas, een budget variant zou een roomdivider zijn van hout met plexiglas.

Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen in huis en een balkon, balustrade of vide in huis en wil je gaan voor safety first? Kies dan voor plexiglas als afscheiding, je behoudt zo het open en ruimtelijke gevoel, maar creëert zo toch een veilige plek.

Het verwerken van plexiglas kan ook heel makkelijk in meubels en accessoires, denk aan een tv kastje, een vitrinekast of pronkkast in je woning. Maar ook aan fotolijsten of  zelfs vaasjes.Zo zie je maar dat plexiglas net zo veelzijdig is als echt glas.

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.