Hoe stem jij je schakelmateriaal op je interieur af?

In deze moderne tijd is het echt niet meer nodig om tegen lelijk schakelmateriaal aan te moeten kijken. Je kunt het namelijk helemaal afstemmen op jouw woonstijl en interieur. Maar hoe kies je nu het juiste schakelmateriaal uit dat past bij jouw interieur? Hierin zullen wij jou in deze blog een handje op weg helpen.

Soorten schakelmateriaal 

Want ja, welke soorten schakelmateriaal zijn er eigenlijk allemaal? Schakelmateriaal is een verzamelnaam voor een aantal onderdelen. Namelijk de wandcontactdoos, stopcontact, de schakelaars of dimmer en de afdekplaat. De wandcontactdoos is het gedeelte dat in of op de muur verwerkt is en waar de energie bron op aangesloten wordt ( de stroomkabels in de muur ). De schakelaars en/of dimmer spreken denk ik wel voor zich, net als de afdekplaat.

Tegenwoordig heb je ook nog schakelmateriaal met extra opties als bijvoorbeeld een USB aansluiting, bewegingssensor of stopcontacten met kinder beveiliging. 

Verder is het belangrijk er rekening mee te houden voor in welke ruimte je het schakelmateriaal koopt. In vochtige ruimtes zoals een toilet, (bij)keuken en badkamer is het verplicht om geaard schakelmateriaal te plaatsen. In andere ruimtes in huis is dit niet verplicht. 

Hoe pas je nu het juiste schakelmateriaal toe in je interieur?

Je weet nu, wat je moet kopen en waar je op moet letten. TIP! Koop al je schakelmateriaal van een merk. Mixen werkt vaak niet omdat niet ieder merk dezelfde afmetingen hanteert! Koop ook van het merk dat je gekozen hebt, het schakelmateriaal uit de een dezelfde serie, deze serie voert een bepaalde stijl, vaak ziet het in huis heel onrustig uit als je verschillende series combineert. Ga dus voor eenheid en rust. 

Zoals we deze blog begonnen met vertellen, kunt je tegenwoordig je schakelmateriaal compleet afstemmen op je interieur. Het is niet meer het standaard witte stopcontact dat na jaren eindigde als een vergeeld stopcontact. Schakelmateriaal is verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en zelfs materialen zoals bijvoorbeeld stainless steel, keramiek en zelfs hout(look). Er is voor iedere woonstijl en interieur dus wel passend schakelmateriaal te verkrijgen. 

Zelf installeren en bevestigen

Schakelmateriaal mag en kun jezelf vervangen in huis. Er zijn vele handleidingen en video’s online te vinden hoe je dit makkelijk zelf kunt doen. Er is een ding gewoon heel belangrijk waar je aan moet denken en dat is de stroom uit te schakelen in je meterkast. Voor de zekerheid voordat je begint met het vervangen van je schakelmateriaal, kun je nog eens met een spanningszoeker checken of er echt geen stroom meer op staat. Veiligheid voor alles. 

Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van deze blog, kun je hier beneden een reactie achterlaten of ons een berichtje sturen via het contactformulier.

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.