Hoe kies ik nu een goed matras?

Een goed matras kiezen is een serieuze uitdaging. Iets kopen onder de noemer “beste keus” bestaat eigenlijk  niet. Toch zie je dit vaak voorbij komen in de reclame. Een goed matras is heel persoonlijk,  wat voor de een, een topper van een matras kan zijn, is voor de ander misschien wel verschrikkelijk om op te moeten slapen. In deze blog willen wij jullie graag vertellen waarom “ de beste keus “ voor een matras eigenlijk niet bestaat. 

Een goed matras moet aan verschillende eisen voldoen. Dit is heel persoonlijk, vandaar dat de beste keus voor iedereen anders is. Het voornaamste van een goed matras is natuurlijk dat het lekker ligt en dat u goed slaapt. Maar ook ergonomisch als qua temperatuur dient het matras perfect op uw wensen aan te sluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen die warmer of juist koeler zijn, harder of zachter, verend of juist stabiel.

Ook op matras gebied is er een geruime keuze, waardoor een klant vaak door de bomen het bos niet meer ziet.  Toch zijn er een aantal keypoints die belangrijk zijn bij het maken van je keuze. Een deel van deze punten zullen wij voor jullie opsommen en toelichten, zodat het al wat makkelijker wordt voor jullie om dichterbij je keuze te komen. 

  • Lengte/gewicht
  • Postuur
  • Allergieën
  • Warmtegevoeligheid / Ventilerend vermogen
  • Wasbaarheid
  • Garantie

Lengte en gewicht

Je lengte en gewicht zijn belangrijk om de juiste afmeting van je matras te bepalen. Maatstaf is, koop altijd een matras dat in de lengte minimaal 20 centimeter langer is dan je eigen lengte. Je gewicht is belangrijk om de hardheid van je matras te bepalen. Weeg je bijvoorbeeld onder de 60 kg dan ligt een hard matras vaak oncomfortabel. De meeste fabrikanten van matrassen hebben bij de verkoop van hun matrassen een gewichtshardheid indicatie, let hier dus goed op bij de aanschaf.

Postuur

Je postuur heeft invloed op de breedte van een matras dat je aanschaft. Heb je een redelijk normaal postuur dan is een 1-persoon’s matras van 90 centimeter prima. Maar heb je een wat breder postuur, kies dan bijvoorbeeld voor een matras breedte van 100 centimeter.

Allergieën

Heb je last van bijvoorbeeld een huisstofmijt allergie, of andere allergieën, let dan goed op de labels van de matrassen. Er bestaan namelijk antiallergie matrassen.

Warmte gevoeligheid en ventilerend vermogen

Heb je het in de nacht snel warm, let dan op een matras dat een goed ventilerend vermogen heeft. In je slaap wil je nog wel een goed transpireren, het is dan belangrijk dat je matras genoeg ventilerend vermogen heeft. Is dit niet het geval, zul je het alleen nog maar warmer krijgen en meer gaan transpireren. 

Wasbaarheid

Transpireren in bed terwijl je slaapt klinkt niet heel fris, hoewel het wel gewoon normaal is. Daarom is het ook belangrijk te kijken naar de wasbaarheid van je matras of topdek matras. Zo houd jij je matras schoon en hygiënisch.

Garantie

Tot slot de garantie.  Informeer hiernaar bij de aanschaf van je matras. Mocht er toch onverhoopt iets mis of stuk gaan met je aankoop weet je precies wat je rechten zijn. 

Als je met de keypoints uit deze blog, opzoek gaat naar een geschikt matras, weet ik zeker dat je al een heel stuk dichter bij “de beste keus “ voor jou matras gaat uitkomen. 

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.