Een feestelijke kersttafel voor een klein budget!

Je kent het wel, de mooi gedekte tafels met de feestdagen. Vaak erg mooi en luxe gekleed. Het lijkt vaak ver buiten budget, want laten we eerlijk zijn, met de feestdagen en de maand December is alles al duur genoeg. Door Venloverwelkomt werd ik uitgedaagd om een feesttafel aan te kleden binnen een budget van 50 euro. Dat moet voor de meeste mensen wel toegankelijk zijn. Je zult vast denken na het zien van al die prachtige tafels op internet dat dat niet haalbaar is binnen dit budget. Ik laat jullie vandaag in deze blog zien dat je een prachtige tafel kunt stylen met producten van lokale ondernemers binnen dit budget.

Om het zo eerlijk mogelijk te houden ging ik afgelopen week met 50 euro contant op pad, en ik zal ook geen euro meer uitgeven aan spullen voor deze tafelstyling, met een creatief plan in gedacht ging ik op pad in mijn eigen stad Venlo. Het plan is om een mooi gedekte tafel als eind resultaat te presenteren, met o.a. enkele heerlijke feestelijke hapjes van lokale ondernemers, wij hebben namelijk in de binnenstad ontzettend fijne speciaalzaken zitten.

Mijn eerste stop was bij Die 2 Brüder von Venlo, een begrip voor de binnenstad. Vooral gericht op onze oosterburen, die kerst natuurlijk groots vieren. Juist omdat Die 2 Brüder von Venlo zoveel Duitse klanten trekt, is de kerst in de winkel maar minimaal te proeven, dit hebben we ons laten vertellen omdat ze juist voor een andere beleving naar Nederland inkopen komen doen. Het zijn juist de fijne vers en kwaliteit producten die je daar kunt kopen voor je kerstdiner. Denk aan een heerlijk stuk vlees of een verse vis en vele andere lekkernijen. Ik liep buiten bij Die 2 Brüder von Venlo met een doosje pasteitjes ( 0,99 euro ) en kippenragout ( 2,49 euro ) en buiten scoorde ik nog wat mooi eucalyptus voor maar 3 euro!

De tweede stop was Beej Benders, een prachtige versmarkt in het centrum van de stad. Ik ben dol op streek producten, mijn hobby is koken, dus hier ben ik regelmatig te vinden! Vanzelfsprekend dat ik voor mijn feestelijke kersttafel hier het een en ander ga uitzoeken. Een heerlijke wijn mag niet ontbreken met de feestdagen, nieuw Beej Benders in het assortiment is de wijn met eigen etiket. Zelf had ik deze nog niet eerder gekocht en geproefd, dus deze gelegenheid leek mij wel geschikt om deze wijn mee te nemen en natuurlijk ook te proeven! Ik koos voor een fijne Chardonnay uit 2017. Verder ben ik dol op hapjes, tapas, en alles met een mediteraans tintje. Beej Benders heeft tegenover de uitgebreide wijn afdeling een heerlijke tapas afdeling, een van mijn favorieten op deze afdeling zijn de olijven met pesto en de Indische crème, Verder kocht ik nog een stuk kaas met een mediterraans tintje op de kaasafdeling en een bijpassende Venloose Mosterd, want wat zijn kaasblokjes zonder mosterd! Voor wat lekkers op tafel ben ik nu wel geslaagd. Nu nog op pad voor de decoratie op tafel. Op dit moment heb ik nog een budget van 29 euro in mijn beurs.

  

Voor op de tafel wilde ik graag een mooie feestelijke tafelloper, maar wel natuurlijk voor een leuke prijs, dus ik hopte snel bij de Action naar binnen, daar scoorde ik 2 mooie tafellopers met een heel subtiel glittertje voor 2,50 euro p.st. Dat bracht me op een budget van 24 euro.

Ik besloot om nog naar Tuincentrum Leurs net buiten het centrum te rijden. En waar kan ik beter slagen voor kerstdecoratie dan bij het tuincentrum dat uitgeroepen is tot het tuincentrum met de mooiste kerstshow van Nederland! Naast dat ik mijn ogen natuurlijk uitkeek naar al de prachtige kerstdecoratie, de mooi versierde bomen en de prachtige verlichting, was ik hier natuurlijk wel nog met een missie. Low budget shoppen voor mijn kersttafel! Ik kocht bij Tuincentrum Leurs, een doosje fortune cookies voor 2,99 euro, 4 placemats voor 5,99 euro , 3 mini kerststerren voor 2,99 euro, graag wilde ik nog wat meer kerst groen voor op de tafel, dus nam ik ook nog een bos dennengroen mee voor 2,49 euro . Een tip van flip ; Kijk ook eens in de opruiming hoekjes of bij de sale! Ik de sale hoek midden in de kerstshow scoorde ik deze 2 leuke boompjes voor maar 1,60 euro! Leuke dingen hoeven helemaal niet duur te zijn.

  

Met nog enkele euro’s opzak liep ik nog even bij Casa naar binnen in het Tref Center. Voor een kleine 3 euro kocht ik hier nog 3 kaarsjes en voor 1,59 euro 2o grote servetten van sterke kwaliteit. Opgeteld was ik in totaal bij alle winkels 48,17 euro kwijt! Ruim binnen budget dus! Helemaal klaar om er wat moois van te maken zoals jullie kunnen zien.

Voor de basis kies ik voor lichte kleuren, dit combineert mooi met het kerstgroen, en zo kun je creatief zijn en het zo gek maken als jezelf wilt met de decoratie. Vergeet ook niet gebruik te maken van dingen die je gewoon al in huis hebt. Voor deze kerststyling kocht ik bijvoorbeeld geen servies of wijnglazen, want dat heeft een gemiddeld huishouden gewoon in de kastjes staan. Wees vooral creatief, gebruik of hergebruik dingen die normaal een ander doeleinde hebben, je kunt het niet gek genoeg verzinnen. Graag wil ik jullie enkele dingen laten zien die je zelf makkelijk kunt maken, zonder er veel geld aan uit te geven maar wel met een groots effect.

Doe het zelf!

 

Voor mijn kersttafel maakte ik een simpele DIY die ik vorig jaar ook al eens gemaakt heb. Van 2 lege glazen flessen maakte ik 2 pareltjes van kandelaars. Wat heb je hier voor nodig?

  • 2 lege glazen flessen ( ik koos voor de Hugo flessen vanwege de kegel achtige vorm ).
  • 2 takjes eucalyptus
  • 2 diner kaarsen
  • water

Het spreekt bijna voor zich hoe je de kandelaars maakt. Maak de lege flessen schoon, ontdoe ze van eventuele etiketten, vul de flessen met water, duw voorzichtig in een draaiende beweging de eucalyptus in de fles en plaats vervolgens de kaars. Easy as that! De kandelaars heb ik in het midden van de tafel geplaatst, daarom heen ga ik werken met het dennengroen en de mini kerststerren die ik bij Tuincentrum Leurs kocht.

  

Tijdens het shoppen zag ik op een aantal plekken ook mooie servet ringen, helaas paste dat niet meer binnen het budget. Toch wilde ik het bestek graag op een bijzondere manier presenteren. Anders dan anders zeg maar! Ik maakte het bestek op een speelse manier vast aan het servet, doormiddel van een touwtje met kerstdecoratie die ik nog thuis had liggen op een stukje dennengroen maakte ik mijn eigen servet ring met een feestelijk tintje. Het goudkleurige bestek komt alleen uit de kast met speciale feestdagen, maar je kunt het ook prima maken met zilver of een ander kleur bestek.

   

Qua servies kun je het heel simpel houden, heel gek maken of een combinatie van beide. Omdat ik prachtige placemats bij Tuincentrum Leurs scoorde met een opvallend patroon, en mijn bestek presentatie best aanwezig is, heb ik er voor gekozen om het serviesgoed erg neutraal te houden. Wel leek het mij leuk om jullie te laten zien dat je prima verschillend servies kunt combineren. Ik combineerde een wit rond dinerbord met een grijs handgemaakt ontbijtbordje en daar bovenop een vierkant gebakbordje. Zo zie je maar het hoeft tegenwoordig niet allemaal meer uit de zelfde serie te zijn, combineren mag!

 

Wat ik belangrijk vind aan een kersttafel? Het moet gezelligheid uitstralen, creatief over nagedacht zijn en vooral een waar gevoel van kerst neerzetten. Of dit nou met hele dure producten is of gewoon met de dingen die je in huis hebt liggen, je misschien in de sale gekocht hebt, of bij een budget discounter. Het maakt allemaal niet uit, het gaat uiteindelijk om het resultaat!

Ik wens jullie in ieder geval hele fijne feestdagen met familie en vrienden en als het goeds voor het komende jaar. Hopelijk heb ik jullie mogen inspireren voor jullie eigen kerstdiner!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Venlopartners / Venloverwelkomt

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.