DIY: Latjes wand

Graag willen wij jullie iedere maand gaan inspireren met een leuke DIY ( niveau makkelijk tot gevorderd ) die je wellicht zelf ook in of om huis kunt gaan toepassen. Het zullen dus DIY’s zijn voor iedereen! Voor de handyman met een schuurtje vol klustools zoals Suus, maar ook voor de interieurjunkie met 2 linker handen! 

Suus trapt deze maand af met de DIY! Zij wil graag in de komende maanden haar slaapkamer een make-over geven. Want sinds ze 5 jaar geleden in dit huis is komen wonen, is de master bedroom een van de weinige ruimtes in huis die geen grote make-over gehad heeft! 

Suus neemt je mee in haar plannen, en de eerste DIY die ze heeft uitgevoerd!

Latjes wand in de slaapkamer

Een aantal jaar geleden zag ik ze voor het eerst op de beurs in Parijs en München! De    jaren ‘70 schrootjes in een modern jasje! Zoals de meeste van jullie wel weten houdt ikzelf van een minimalistische en Scandinavische woonstijl. Daar past deze trend perfect bij! Maar net zoals met alle andere trends komen ze net zo snel als dat ze gaan. En ik ben zelf normaal gesproken meer van de lange termijn inrichting. Zo liet ik nu al een jaar of 2 deze trend aan mijn huis voorbij gaan omdat net als de stalen deuren en visgraat vloeren, iedereen latjes wanden in de living wilt. Ik heb ze de afgelopen tijd dan ook regelmatig moeten toepassen in interieurontwerpen.

Maar nu, dan toch overstag? Yes, in de saaie witte slaapkamer! In December kocht ik een nieuwe tv voor in de slaapkamer, de Samsung Frame TV. Net als beneden in de woonkamer, weer voor dit model gekozen omdat je hem strak tegen de muur kunt bevestigen. En geen lelijke kabels, of kabelgootjes ( ben ik echt allergisch voor ) over de muur ziet lopen. 

Het toffe aan de tv is dus ook dat je hem als een soort van art piece in je kamer kunt laten shinen! Toch vond ik dat de tv niet de luxe uitstraling gaf in de slaapkamer en niet tot zijn recht kwam op de saaie witte muur! Ook omdat de tv strak tegen de muur hangt, heb je te maken met geluid dat je aan de andere kant van muur soms hoorbaar is. De oplossing was voor ons huis dus het plaatsen van een muurpaneel met latjes! Aan de achterzijde van de latjes zit namelijk vilt, dit heeft een akoestische werking. Het dempt het geluid naar de andere zijde van de muur, maar zorgt ook voor het optimaliseren van de ruimteakoestiek. 

De eerste week van het nieuwe jaar, startte ik met een weekje vakantie, en vakantie betekent hier meestal lekker klussen en rommelen. Zo liep ik voor een inspiratie rondje door de Karwei en zag daar een nieuwe serie wandpanelen die ook nog eens deze week met korting waren. De keuze was zo wel een stuk sneller gemaakt. De wandpanelen zijn beschikbaar in 2 formaten. Namelijk 244x60cm of 300x60cm.

Meten is weten! Je wilt namelijk dat het zo mooi mogelijk past en aansluit. En gezien ze panelen nog altijd best aan de prijs zijn, wil je zo min mogelijk verspillen. Ik wilde graag een wand van 95cm breed en 185 cm hoog achter de Frame TV. Daarvoor had ik dus 2 panelen nodig van 244x60cm. Deze moest ik thuis wel inkorten zowel in de lengte ( met de cirkelzaag ) en in de breedte met een stanley mesje. Hier beneden een step by step van het op maat maken en plaatsen van de wandpanelen.

Wat heb je nodig:

  • Wandpanelen ( kleur geolied eiken )
  • Afplaktape
  • Potlood
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Schuurpapiertje ( korrel 240 )
  • Zaagtafel
  • Cirkelzaag
  • (Zwarte) schroeven (en eventueel pluggen) of Hightech Kit
  • Accuschroevendraaier 

How to:

Zoals ik al eerder zei “meten is weten”. 

Ik wilde graag een wand van 95cm breed en 185cm hoog. Hiervoor heb ik 2 Karwei wandpanelen nodig van 244x60cm die ik moet inkorten. Dit doe ik met een cirkel zaag. Om ervoor te zorgen dat het houtfineer niet splijt tijdens het zagen gebruik ik afplaktape om de latjes af te plakken waar de zaagsnede komt. Hier kun je meteen ook aftekenen waar je moet zagen! Na het zagen verwijder je de tape, en schuur je voorzichtig de ruwe zaagkantjes.

Nu is het tijd om de wand ook in de breedte op de juiste maat te maken. Ik moet heb een stukje inkorten want dat vind ik er mooier uitzien. Dit doe je makkelijk door met een scherp stanleymes door het vilt te snijden, zorg dat je dan eindigt met een latje. 

Als de panelen op de juiste maat zijn, kun je ze gaan bevestigingen op de muur. Zelf heb ik er voor gekozen om ze te schroeven, mocht ik ooit klaar zijn met de wand, kan ik hem zo weer verwijderen en hoef ik alleen wat gaatjes in het stucwerk te vullen. Je kunt er ook voor kiezen de wanden te kitten, het nadeel bij een gestucte wand is dan wel dat de kans groot is dat je de stuc laag beschadigd met de panelen verwijderen. Ik heb gekozen voor zwarte schroeven zodat ze minder goed opvallen. 

In mijn geval moest ik ook nog de tv terug op de plek hangen. Hiervoor heb ik ( niet genoemd in het “wat heb je nodig” lijstje ) een multitool gebruikt om een gat te maken in het wandpaneel waar de kabel door heen komt van de tv. De tv beugels heb ik gewoon aan het wandpaneel kunnen plaatsen. Nou plug and play zeg maar, kabeltje in de tv, tv op hangen en klaar is deze DIY. Van saaie witte muur, naar luxe functionele muur! 

Neem hier een kijkje voor de wandpanelen van de Karwei. Maar ook de Praxis heeft een goed budget alternatief! Mocht je nu heel budget een latjes look willen creëren, kun je ook gaan voor dit kekke behangetje!

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.