Alles over een luxe tuin en hoe je deze samenstelt

Luxe heeft voor iedereen een andere betekenis. De een leeft heel minimalistisch en de ander veel meer materialistisch. Dat kan betekenen dat voor iemand die heel minimalistisch leeft, een tuin met heel weinig poespas en enkel het hoognodige, luxe betekent. Voor een materialist betekent het vaak hoe meer hoe beter, hierbij kun je in de tuin denken aan de nieuwste gadgets in de breedste zin van het woord. Van met je mobiel bedienbare verlichting, een hypermoderne jacuzzi of een groot zwembad.

Wij zelf zitten een beetje tussen de minimalist en de materialist in. Om een voorbeeld te noemen, onze tuin is ongeveer 400m2, er ligt een groot zwembad in en de verlichting werkt via een app ( materialist). Maar we hebben ook een deel in de tuin waar we onze eigen groentes verbouwen, niet overdreven veel beplanting, maar wel de juiste ( minimalist ). 

Maar wat voor ons nu de tuin echt een gevoel van luxe geeft is dat we er het hele jaar wel van kunnen genieten. In de lente zijn we lekker bezig met het zaaien van de moestuin. In de zomer kunnen we genieten van het heerlijke zwembad en de lounge bij het zwembad, in de herfst genieten van onze heerlijke terras overkapping, waar je in de middag heel fijn kunt zitten. En in de winter gezellig met zijn allen om de vuurkorf marshmallows snoepen. Ieder seizoen heeft zo zijn gebruiksmogelijkheden in onze tuin. 

Het belangrijkste van een luxe tuin zijn de volgende punten waar je gewoon heel goed aan moeten denken bij de aanleg.

  1. Een goede en praktische indeling. Bedenk waar je blij van wordt, en wat je graag wil kunnen doen in de tuin. Zorg dat hiervoor voldoende ruimte is, en anders pas de indeling hier op aan.
  2. Verlichting. Van een “luxe” tuin, moet je ook in de avond gebruik kunnen maken. Maak dus een goed verlichtingsplan. Zodat je ieder moment van de dag optimaal kunt genieten.
  3. Overkapping. Iets wat in mijn ogen niet kan ontbreken in een luxe Nederlandse tuin, is een overkapping. Niet alleen om er droog te kunnen zitten tijdens de Nederlandse avondregenbui na enkele lange warme dagen. Maar ook om in die tropische zomer beschut/in de schaduw te kunnen zitten en evengoed lekker buiten te zijn. Daarnaast is het de perfecte plek voor de eettafel, voor alle gezellige BBQ’s met vrienden, avondjes spellen en borrelen met de buren of in de ochtend de eerste koffie en het ontbijt te nuttigen. 

Wij ontwerpen natuurlijk geen tuinen, maar in principe werkt het hetzelfde als een interieur plan maken. Denk na over de praktische mogelijkheden en zet de lijnen uit. Denk na over een goed verlichtingsplan en pas de elementen toe die volgens jou echt niet kunnen ontbreken. En zo is een goede basis al gelegd. 

Terugkomend op onze eigen tuin. Voor mij betekent luxe daar, dat ik er het hele jaar gebruik van kan maken. En de plek waar ik het meest blij mee ben is de overkapping. Omdat ik het heerlijk vind daar in de ochtend een koffie te drinken, te lezen, te werken, te schrijven. In de middag lunch ik daar. Ik schik daar de bloemen uit de pluktuin. Ik zoek er de schaduw op als het me in de tuin zelf te warm is. We zitten er vaak met vrienden te eten, de feestjes worden er tot in de late uurtjes onder gevierd. Ik kan nog wel even doorgaan. Het is gewoon een enorm fijne plek. Voor mij een echte luxe om deze te hebben. 

Wat is jouw favoriete en meeste luxe plek in de tuin? Laat het hier beneden weten. 

Suus Strijbos

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.