Woonplant van November

De klok is verzet, de korte donkere dagen zijn begonnen. We kunnen dus wel wat extra kleur in huis gebruiken. De Cyclaam is met zijn felle kleuren zeer zeker een vrolijk plantje te noemen en daarom benoemd tot de woonplant van de maand november 2017.

De Cyclaam is familie van de Primula. Deze staan bekend als echte volhouders maar als je ze even geen aandacht geeft, zullen ze meteen in verdediging schieten en dit duidelijk laten blijken. Mocht de Cyclaam dus even aan je aandacht zijn ontsnapt, zet ze dan even op een schoteltje met (lauw) water en hij zal weer helemaal opbloeien en de oude worden.

Dit plantje houdt van een koel plekje, niet in de volle zon. Wenst wekelijks een beetje water via een dompelbadje en houdt wel van wat extra voeding. Als je de uitgebloeide bloemetjes netjes verwijdert, zal hij steeds weer nieuwe knopjes aanmaken en kun je extra lang genieten van dit vrolijke plantje. Is jouw Cyclaam echt helemaal uitgebloeid en heb je alleen nog maar de groene bladeren in de pot op de vensterbank staan? Gooi deze dan niet weg maar zet hem op een koele plek en geef hem een tijdje geen water. Hierdoor zal de plant in ruststand keren en je zult zien dat de plant zich na een tijdje weer vol nieuwe knopjes vult.

De Cyclaam is niet zomaar een plantje en heeft heel wat extra betekenissen. Zo wordt dit plantje door de Katholieke kerk als symbool van Maria’s bloeiend hart beschouwd en zien de Japanners de Cyclaam als bloem van de liefde.

Wist je dat zolang het niet vriest de Cyclaam het ook buiten erg goed naar zijn zin heeft? Leuk in een mooie mand op de tuintafel in het voorjaar. Onthouden dus.

Liefs,
Josianne

 

Bron foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Josianne

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.