Woonplant van de maand Juni

Deze maand mocht ik over de woonplant van de maand bloggen en omdat wij zo veel planten in huis hebben, wist ik het gewoon zeker: die moeten we in huis hebben?!!

Wij zijn gek op planten. Planten geven sfeer en gezelligheid. Je mag best zeggen dat we nogal een plantenverslaving hebben hoor. Toen ik pas bij de supermarkt was en daar een bananenplant zag staan, wetende dat we al een enorme bananenplant hebben en nog veeeeeeel meer andere planten, moest ik ‘m gewoon hebben. Er zijn bij ons weing ruimtes zonder planten. Elke week loop ik een plantenrondje door ons hele huis om ze te voeden. Veel winkels spelen in op de plantentrends zo kocht ik bij de Lidl pas gewoon een heuse kokosplant! Dus houd de krantjes in de gaten!

Bloemen Bureau Holland houdt je op de hoogte van de woonplant van de maand. Deze maand is de mannenplant aan de beurt. Mannenplant? Sterk, stevig en niet te veel poespas? Zoiets ja! De mannenplant kenmerkt zich aan zijn stoere uitstraling en zijn makkelijke verzorging. Ideaal voor mensen die niet van die groene vingers hebben, maar toch mee willen doen met de trends en houden van veel groen in huis.

Er zijn verschillende mannenplanten zoals de Codiaeum, de Philodendron, de Sansevieria, de Schefflera en de Scindapsus. Stoere planten met een mooie uitstraling! De meeste mannenplanten hebben een menging van groen en geel in het blad. De bladeren zijn dik en stevig en hebben daarom niet veel water nodig.

De Sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd, is al jaren bij ons en na een jaar in een kleine pot te hebben gestaan, staat hij nu in een grote. Ik kocht deze ooit als cadeau voor mijn vriend. De wortels van de Vrouwentong zijn groot en dik. Dat heeft deze plant wel nodig, want hij komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Afrika en Azië. De wortels van deze plant zuigen zich vol met water en hij voedt zich dan zelf verdeeld over een langere periode. De vorm van de Vrouwentong vind ik super. De manier waarop hij groeit vooral. Als een ‘waaier’ komen de scheuten van de vrouwenplant uit de grond. De vrouwenplant is er in meerdere soorten en maten. Soms zijn de scheuten plat, krommend en lang, soms zijn ze dik en stevig. Het is een van de gemakkelijkste woonplanten ooit, wordt gezegd. En dat klopt. Wij geven deze eens in de twee weken een scheut water en hij blijft maar groeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Scindapsus hebben wij in huis. De Scindapsus is en hang of klimplant die zich kenmerkt door zijn aarvormige bloem met een schutblad. Deze woonplant staat bekend als geluksbrenger. Hij zou in Zuidoost-Azië en in Indonesië dienen als rijke voedselbron voor onder andere hagedissen en andere reptielen. Gelukkig wordt hij hier thuis niet opgegeten en straalt ie in ons zogeheten ‘bloemkozijn’. De tekening op het blad van de Scindapsus is bijzonder. Hij oogt vlekkerig en contrasteert mooi tegen de zwarte jaloezieën.

Tips voor het verzorgen van een mannenplant:

  • Hoe bonter de mannenplant, hoe lichter de standplaats van deze moet zijn;
  • De Philondendron, Schefflera en Scindapsus kunnen niet tegen direct zonlicht. De Codiaeum en Vrouwentong kunnen wel in de volle zon en mogen ’s zomers zelfs lekker naar buiten;
  • Geef de mannenplant water op kamertemperatuur en voorkom een te natte kluit. Voor de Vrouwentong geld bijvoorbeeld beter iets te weinig water dan te veel;
  • Wanneer bladeren erg geel of lelijk zijn, kun je deze gerust verwijderen door ze netjes af te knippen;
  • Mannen laten zich graag zien en zo ook de mannenplant. Hij kan hard groeien. Wanneer een plant te groot is, kan deze in de lichtarme maanden gewoon gesnoeid worden;
  • Eens per maand wat plantenvoeding geven wordt geadviseerd.

Ook enthousiast geworden over de mannenplant? Omdat er veel soorten mannenplanten zijn is er vast een winkel in de buurt om deze knapperds te scoren.

Liefs,
Heleen

No Comments

Post a Comment