Designday #12

Suus en ik hebben afgelopen weekend mogen werken voor Designday Maastricht #12. Dit was alweer de 12e editie van dit top design event, met dit jaar als thema: Upcycling Matters. Wat is upcycling? Nou, dat is simpelweg een oud product nieuw leven in blazen. Je denkt hierbij al snel aan recycling waarbij een product een tweede kans krijgt maar bij upcycling krijgt een product zelfs een hele nieuwe betekenis.
Op de Designday kwamen een tal van mooie creaties voorbij, van plantenzakken geupcycled uit oude chipszakken door Studio Marlijn tot sieraden geupcycled uit oud rubber en silicone door Francisca Henneman. Graag willen wij een aantal ontwerpers en hun producten aan jullie voorstellen,

De tegeltableaus van Bea Peters, 1000GRADEN;

In het atelier van 1000GRADEN worden unieke tegels met de hand beschilderd. Bea Peters werkt al 26 jaar op keramiek. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in tegels. Of je nu een mooie print op internet voorbij hebt zien komen welke je graag op een tableau achter je fornuis wilt zien of een geheel eigen ontwerp wilt laten uitvoeren, de mogelijkheden zijn werkelijk oneindig.

De speelse ontwerpen van de oorspronkelijke Bosnische designer Jasmin Djerzik;

De Long Legs, deze van keramiek handgemaakte sfeerbrengers zijn een echte eyecatcher en The FLying Dutchman lamp in zwart of wit trokken meteen onze aandacht. Maar de Superhero stond bij ons op nummer 1. Elke van keramiek handgemaakte schuine vaas in oer-Hollandse kleuren als Delfsblauw wordt ondersteund door een eigen superheld, hoe gaaf is dat?


 bron foto ; Jasmin Djerzik

 

De natural & neutral ontwerpen van Stilst;

Alle ontwerpen vertonen neutrale en lichte tonen met natuurlijke elementen.” De ultieme vorm van duurzaamheid is tijdloosheid. Dus producten die niet uit de mode raken, die van goede kwaliteit zijn om generatie na generatie gebruikt te worden en die zich ook nog eens kunnen aanpassen aan je veranderende leefomstandigheden” aldus Stilst. De eyecatcher: de SPA kruk, welke tevens als bijzettafel kan worden gebruikt.

Workshop HUMADE;

Buiten het zien van al die originele ontwerpen mochten wij deelnemen aan een workshop van de zusjes Lotte en Gieke van HUMADE. De zusjes willen juist dat de schoonheid van een 2e leven van een product wordt benadrukt. Dit doen zij door het toepassen van specifieke technieken, zoals de oude Japanse Kintsugi techniek. Bij de workshop die wij volgde gaven wij een oud gebroken bordje weer een totaal nieuwe look. Doormiddel van een twee componentenlijm met een beetje goudpoeder op de breuklijn werden de scherven weer aan elkaar bevestig, de zwaartekracht deed zijn werk en een aantal minuten later, toen de lijm stroperig genoeg was, werd de breuklijn nog aangevuld met goudpoeder. Het resultaat: een waar kunstobject voor in de woonkamer, Upcycling! Humade verkoopt de benodigheden voor deze techniek in een handige kit zodat je thuis je eigen porselein kunt upcyclen.

Tot slot hebben we deelgenomen aan de jaarlijkse veiling waar de door de designers ter beschikking gestelde producten werden geveild. De opbrengst komt ten goede aan de organisatie van de Designday van het volgend jaar. Dit is tevens DE kans om een mooi designobject voor een leuk prijsje op de kop te tikken.

Ontzettend veel bewondering voor het harde werk van  de organisatie van Designday #12. Wij hebben graag ons steentje bijgedragen. Het was weer een topweekend. Tot volgend jaar!

Liefs,

Josianne

No Comments

Post a Comment